zondag 14 januari 2007

Templeton

De eerste keer dat ik foto's van Ed Templeton onder mijn neus kreeg geduwd, goed anderhalf jaar geleden, was mijn reactie: "shit, ik wil dat fotoboek ook." Vreemde reactie misschien, want de anderen die erbij stonden hadden meer zoiets van "oei, dat zijn misschien wel iets té expliciete foto's". Sindsdien ben ik een fan.

Ed Templeton is professioneel skateboarder en runt zijn eigen bedrijfje Toy Machine Bloodsucking Skateboard Company. Hij reist de wereld rond, van skateramp naar skateramp, en documenteert dat leventje met foto's en grafisch werk. Hij zit letterlijk ín die subcultuur en staat dan ook op de eerste rij om foto's te maken van jongeren -vaak ook z'n eigen vrienden- op hun kwetsbaarst. Onbezonnen tieners die experimenteren met het leven (seks en drugs) zijn zijn thema, maar evengoed de harde realiteit van de straat, blauwe plekken, wanhoop.

Vorig jaar werkte hij nog mee aan de groepstentoonstelling Beautiful Losers in Rijsel, nu exposeert Templeton voor 't eerst solo in België. In Antwerpen, in de Tim Van Laere Gallery. En Gratis! Dus als u deze week langs de Verlatstraat passeert, ga kijken!

Zijn manier van exposeren alleen al is de moeite. De typische witte muren beschildert hij met kleurige (regen)wolken, en daartegen hangt hij een aaneenschakeling van ingelijste foto's: kleine, grote, zwartwit, kleur, in zwarte kaders, houten kaders, met af en toe een schilderwerkje ertussen, maar vooral to the point foto's. Snapshots, met handgeschreven teksten erop. Soms oppervlakkig, dan weer helemaal raak.

"Most people stop playing and creating between 13 and 18. At that point living life is hard enough, the teenage years. School, girlfriends, parents, "becoming an adult", whatever is going on is heavy on you at that age. There is a line that gets crossed in this society where you must "grow up". After that you must act like a mature adult. I never stopped creating, drawing, coloring, playing." (Ed Templeton)

0 reacties: