zondag 30 maart 2008

evening sky

makke bedoening zaterdagavond op het feestje van brudio stussel. tot, omstreeks één uur, in de balzaal, een tengere krullenbol op het podium stapt. met het nodige charisma, daar niet van. zal ik schrijven een rockgod?

een uur lang gebiologeerd staan kijken, luisteren, voelen. naar bij momenten bijzonder grillige versies van wat in de pers nog subtiele powerpop heette. ijzersterk which of us. tim vanhamel, met de nodige cool en afgeschermd door een donkere zonnebril. en dan tegelijk zijn gekwelde binnenste te grabbel gooien. het kan verdomd pijn doen, toch.

zaterdag 29 maart 2008

l'instant décisif

"een roman en een film gaan over concrete personages in een concreet land, over paul en marie, in 1970, in brussel. poëzie en fotografie gaan over iedereen, altijd, overal. ze abstraheren ze, veralgemenen ze, maken ze tijdloos. journaalbeelden van oorlog gaan over deze ene oorlog. een goede oorlogsfoto kan over vijfentwintig oorlogen tegelijk gaan, vat ze allemaal samen in één beeld"

(uit 'Intimiteit onder de melkweg', Herman de Coninck)

senioren op de televisie, het werkt!
ik vind dit op een of andere manier extreem grappig..


zondag 23 maart 2008

la roche en ardenne

schuifelen op ijs, wegzakken in een massa sneeuw, ploeteren in een smeltende brij.. de zondagse wandeling was een beetje avontuur. een goeie vijf uur onderweg in een aangenaam zonnetje en een heerlijke stilte. beetje afgeweken van de geplande route en uiteindelijk met zompig schoeisel terug de bewoonde wereld in gestapt. een witte waalse pasen, het is eens iets anders.





vrijdag 21 maart 2008

weerwolven

"het koudste uur van de 24 uur?
dat is het uur tussen hond en wolf.
tussen 5 en 6 uur 's morgens,
dan gaan de laatste hoeren slapen.
en de eerste arbeiders werken"

Jean-Marie H. Berckmans


in weerwolven, vanaf maandag op canvas!

woensdag 12 maart 2008

alcohol

veertig procent van de vlamingen vindt dat jongeren tot hun achttiende moeten wachten voor ze hun eerste pintje of glaasje wijn drinken. terwijl ik dat las, zag ik de taferelen weer levendig voor mij. van nonkels die de eerste communicantjes nog een glazeke schuimwijn inschenken. jongere broertjes die eens mogen nippen van de dubbele trappist van de papa. en de tutter van de jongste spruit die voor de leute eens in het aperitief maison wordt gedompeld. soms snap je 't toch gewoon niet, de vlaming en zijn meningen.

maandag 10 maart 2008

blood runs through your veins


een strakke, venijnige wind net voor tien uur zodat mijn ticketje verdorie bijna uit mijn handen vloog. en dan de hemelsluizen die het niet meer hielden tegen half twaalf. hoeveel symbolischer en mooier kan het zijn. tussenin, een storm van ruim negentig minuten in de concertzaal van de vooruit: editors.


ik zou tom smith eens een onze vader'tje willen horen zingen. of de woorden beminde parochianen op z'n minst. eens kijken hoe vol de gelovige bankjes dan zouden zitten. feit is: editors is bezwerend, sussend én weerbarstig. ze voelen perfect aan hoe kort het lontje is, en zijn volgens mij dan ook één van de actueelste bands van het moment.

teren op de tijdsgeest. ik heb mij eind vorig jaar -toen ik 'an end has a start' in mijn eindejaarslijstje op twee neerplofte- de bedenking gemaakt: als ik nu ergens in een godvergeten kalm stadje in de midwest zou wonen, hoe vaak zou ik editors dan draaien? anno 2008 in west-europa: veel. zeker als we weer eens doorheen de week spurten.

maar hoe explosief ook het concert, er hing een warme gloed over de zaal. en de diepe stem van tom smith heeft alweer eens indruk gemaakt. om over die teksten nog maar te zwijgen.

zondag 9 maart 2008

week tien

de tiende week van het jaar is alweer achter de rug. heb ik in de vlugte meegepikt en onthouden:
.dat frieda van wijck dinsdag róisín murphy in de studio had en startte met een reeks slaapverwekkende vragen. ik werd daar geweldig zenuwachtig van.
.dat nu ook egypte besloten heeft om een muurtje te bouwen op de grens met gaza. ook daar word ik zeer onrustig van.
.dat superamas een deugnieterig collectief is. in het land om hun maatschappijkritisch drieluik op ons los te laten. leuk om zien dat ze er op een amusante manier in slagen om eens stevig te rammelen met moderne denkbeelden, oppervlakkigheid en consumptiedrang.
.dat ik na een doortocht op icelandic airwaves bijna zou gaan geloven dat in het hoge noorden dromerige mutsmensjes met gekke accenten zomaar in het wild groeien.

zaterdag 8 maart 2008

satelliet stijn

"ik zou monza graag zien uitgroeien tot een soort creatief collectief dat zich met muziek, film en audiovisuele kunst bezighoudt." (Stijn Meuris)

en de mooiste hoes van 2008 is een feit. zomaar op flickr gevonden, zei hij.