maandag 15 maart 2010

zeitoun

Abdulrahman Zeitoun groeide op in een stoffig vissersplaatsje bij de Syrische kust, maakte omzwervingen door oceanen en vond vasteland in de Verenigde Staten, waar hij een gezinsleven opbouwde. hij is een hardwerkend man en runt samen met zijn Amerikaanse vrouw een klus- en schilderbedrijfje in het zuidelijke New Orleans. vele stadsgenoten kennen Zeitoun als de bedrijvige en altijd behulpzame aannemer die hun huizen helpt opknappen.

eind augustus 2005 raast de orkaan Katrina in sneltempo richting New Orleans. de berichten op radio en televisie zijn onheilspellend, en het merendeel van de bevolking ontvlucht hun huizen. ook Zeitouns vrouw Kathy en de kinderen trekken na lang aarzelen naar veiliger oorden. Zeitoun blijft koppig achter in een spookstad, zijn stad, die hij wil behoeden voor die allesverwoestende storm.

het boek Zeitoun schetst het verhaal van een moedig man die weigert overboord te gaan. nadat de dijken zijn gebroken in New Orleans, peddelt hij met zijn kano door de ondergelopen en verlaten straten om hulp te bieden waar hij kan. de stad wordt letterlijk leeggeplunderd en stilaan overgenomen door een indrukwekkende politiemacht. het wordt voor Zeitoun steeds moeilijker om niet meegesleurd te worden in de heersende chaos.

ik heb enorm genoten van dit boek, dat je op een spannende manier confronteert met de rauwe werkelijkheid na de brutale natuurkracht van Katrina. maar meer dan dat is het een stille aanklacht tegen alweer een schandvlek op het overheidsapparaat in de VS.

meer lezen over Zeitoun

0 reacties: