zondag 1 juni 2008

uitverkoren

we keken: lemon tree

het is geen makkie om naast een minister te huizen. zeker als het behoud van je citroenbomen een staatszaak wordt. in 'lemon tree' deelt de palestijnse weduwe salma een prikkeldraad met de israëlische minister van defensie. haar plantage van citroenbomen grenst aan zijn woonst, en dat zint de veiligheidsdiensten niet. potentieel gevaar voor sluipschutters, zo'n onoverzichtelijke boomgaard. kordaat besluit: de bomen zullen sneuvelen en salma wordt gesust met een vergoeding.

maar de vrouw laat het er niet bij, en brengt de zaak voor het hooggerechtshof. wat elders tussen pot en pint bediscussieerd zou worden, neigt hier al snel naar een politieke tweestrijd israël - palestina. al is één iemand niet helemaal zeker van haar grote gelijk. de vrouw van de minister. zij schippert tussen het goedkeuren van die overdreven veiligheidsdrang en het sympathiseren met de ietwat mysterieuze, maar ongevaarlijke buurvrouw. de mooiste momenten van de film zijn dan ook die waarin beide vrouwen elkaar in de ogen kijken, op een paar meter afstand van elkaar, maar vanuit geheel andere werelden.

of zoals ze met de camera op de neus aan een journaliste vertelt: ik zou graag een betere buurvrouw zijn, maar er is te veel politiek mee gemoeid.

0 reacties: