woensdag 14 juni 2006

beautiful losers


Je street credibility staat op een laag pitje? Of je wil je arty imago een niveautje opkrikken? Combineer de twee en ga eens langs in Le Tri Postal in Lille, net over de grens in Frankrijk. Daar loopt nog tot 2 juli een expo met de beeldschone titel Beautiful Losers. Die reizende tentoonstelling was eerder al te gast in San Francisco, Baltimore en Milaan en trekt later dit jaar wellicht richting Azië en Australië. Surf alvast eens naar deze site als voorsmaakje. Wat je te zien krijgt: foto's, video's, paintings, grafitti, skateboards, platenhoezen,... van zogenaamde street artists. Eventjes aan namedropping doen: Larry Clark, Ari Marcopoulos, Spike Jonze, Keith Haring en -het meest van genoten- Ed Templeton!

Street artists zijn 'in' zou ik durven te zeggen. Ook de Londense kunstenaar Adam Neate is er eentje, en hij raakt zijn werkjes wél aan de straatstenen kwijt. De man verzamelt elke ochtend stukken karton in de Londense straten, kladdert ze 's avonds in z'n atelier vol (zie ook foto) en de volgende ochtend laat hij de unieke stukken weer achter op een vensterbank of tegen een verkeerspaal. Er zijn al lustige verzamelaars opgedoken die bij het ochtendgloren de Londense straten afschuimen op zoek naar een stuk beschilderd karton.

En nog een laatste om het af te leren. Een fotograaf die hetzelfde trucje toepast in Parijs. Al zit er bij mister JR wel een lichtjes politieke boodschap achter z'n stunt. Bekijk de reportage van Picabia, dan hoef ik er geen woorden meer aan vuil te maken.

1 reacties:

Streetartists zijn tof! Ik wil zeker eens een kijkje gaan nemen in Lille.