woensdag 14 juni 2006

meneer Spaghetti


Weet iemand nog wat een eponiem is? Vergeelde schoolboeken zijn boven water gekomen en daarin snuisteren is toch wel het leukste dat er is. Niet? Even stilstaan bij die verworven wijsheid die je 3 dagen na het bewuste examen -opzettelijk of niet, wie zal het zeggen- weer zachtjes uit die hersenpan hebt laten glijden. En dat tikkeltje nostalgie naar de schoolbanken waar, hoe hard zwoegen ook, alles nog mooi was uitgestippeld.

Niet afdwalen.. eponiemen dus. De educatieve noot van de dag:


"soms leent een persoon zijn of haar naam aan een voorwerp of begrip. Dit is een eponiem. Eponiemen schrijft men met een kleine letter omdat men ze beschouwt als een soortnaam. Bijvoorbeeld: adamsappel, brailleschrift, argusogen."

En wist je dat "From Telly" (foto) van
Michaël Borremans gebaseerd is op meneer Spaghetti in een tutu? Borremans vond het een interessant beeld, zei hij vorige maand in HUMO. Nooit gedacht dat de termen 'Studio 100' en 'Kunst' elkaar ooit zo diep in de ogen zouden kijken. Diezelfde meneer Spaghetti zal na 15 jaar 'kloppen want de bel doet het niet' zijn vriendjes verlaten. Koen Crucke wil zijn carrière op een andere manier uitbouwen. De schok kwam minder hard aan dan verwacht, want geef toe, de laatste jaren was er al zo'n 30 kilo Albertoooo verdwenen. Als hij zachtjes op dat elan was verdergegaan, we hadden zijn verdwijning niet eens opgemerkt.

0 reacties: