woensdag 21 maart 2007

trompet

Ik denk dat ik een kleine liefde voor de trompet aan het ontwikkelen ben. De trompet, als in het koperen blaasinstrument. Vanavond een beetje onverwacht in de Handelsbeurs terecht gekomen voor een concert van The Klezmatics, en ik was nogal onder de indruk van wat die trompettist er in één adem wist uit te persen. Kort samengevat en in willekeurige volgorde: speeksel en muziek.

Op de middelbare school hadden wij een leraar muziekgeschiedenis die om de zoveel weken dartel de klas binnenhuppelde met behalve zijn leather briefcase ook een zwart koffertje. Waarin een trompet zat, waarmee hij ons de wereld van de jazz wou inblazen. Die mens was niet geliefd.

Nog langer geleden, op de muziekschool, mochten wij na het doorworstelen van een eerste jaar notenleer eindelijk zelf een instrument kiezen. En toen kwamen de tweede- en derdejaars demonstreren en konden wij, eerstejaars, dat allemaal eens testen. Ik heb die avond op vanalles getokkeld, geslagen en geblazen, maar de trompet, daar kwam ik niet verder dan rood opgelopen kaken, binnenstebuiten geperste longen en vermoeide speekselklieren. En alles dat er uitkwam was: pruiiii. Of iets dat er van ver op leek.

Om maar te zeggen dat ik nogal bewonderend heb staan loeren vanavond.

4 reacties:

Ik had het niet voor de trompet maar voor de klarinet. Als kleine jongen had ik de LP van "peter en de wolf" en meteen sprong de klarinet eruit voor mij.

de trompet. in m'n ontdekkingsfase van de jazz was ik er niet echt voor (piano, contrabass en drums was meer dan voldoende voor me). maar nu. mmm. dizzy gillespie, roy eldridge, donald byrd, miles davis, john fadis, freddie hubard, etc. ik zou ze niet meer kunnen missen.

dizzy! ik heb ook al lang een bewondering voor trompettisten en hun instrument. en natuurlijk de stiekeme wens er zelf eens aan te beginnen.

Ik had ook ooit een leraar die trompet speelde, vaaaaals dat dat klonk.:-) algelukkig zijn er trompetvirtuozen die het beter kunnen.